handwerk






Van jongs af aan ben ik bezig met handwerk, aanvankelijk met breien. Langzamerhand groeide mijn belangstelling voor andere technieken. Ik kon dan ook niet beter terecht komen dan bij kvlv waar ik ondertussen heel veel leerde om het te mogen doorgeven in de lessen. Als ik niet weg moet s'avonds dan kan het niet anders of ik ben met een of ander handwerk bezig, dikwijls met breien. Het hangt er ook vanaf wat ik moet voorbereiden voor mijn lessen. Ik ga er nooit met maar één werkstuk naar een les, éénmaal met de voorbereiding begonnen ben ik haast niet meer te stoppen. Ik begin nog maar met het ene en wil het dan snel klaar hebben om met het volgende te beginnen. Door dat ik er zo gedreven mee bezig ben, gun ik mij zelf te weinig tijd om te werken aan dingen buiten de lessen en dat maakt me soms kregelig.Niet te vatten voor een buitenstaander maar het is zo. Ik weet het , ik doe het mezelf aan maar het gebeurt keer op keer. Heb ik dan toch tijd voor mezelf dan wordt het: patchwork, iets met zijdeschilderen, een halssnoer maken en ja, breien of iets totaal anders. En dan heb ik het nog niet over de tijd die ik spendeer aan  't Vingerhoedje. Kon ik maar twee levens bestellen 




Noorse kindertrui

Het is dan wel zomer maar ik ben een beetje tegendraads want ik brei voor de winter.
Dit Noorse kindertruitje is een cadeautje voor een babytje dat eind december 1 jaar wordt. En dan zou het jaquard truitje goed van maat moeten zijn.


Het patroontje en de beschrijving vond ik bij Drops garnstudio: https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=8793&cid=7

Ik heb gebreid met grijsgroen en ecru garen , merino extra fine van Drops en met Lang Classico, merino & katoen, in de blauwe kleur.




Gebreide puntsjaal met kleurenverloop

Deze driehoekige sjaal is gebreid met een wollen garen in dégradé. Het is eigenlijk een herfst- en wintersjaal wat de kleur betreft maar bij koude lente- en zomerdagen zorgt hij ook voor een aangename warmte.



De sjaal is gebreid met wol van het merk Rico en met de Creative Wool Dégradé, rood, nr. 38226.009, 200 g - 800 m voor naalden nr. 4

Uit 1 bol brei je deze sjaal: ca. 160 m x 60 m/





Werkwijze: brei alle naalden rechts = ribbelsteek
  • Zet 3 steken op en brei ze rechts
  •  in de volgende rij: meerder 2 steken:  ( brei uit de 1ste en voorlaatse st., 1 r en 1 gedraaid r) = 5 steken
  • markeer de middelste steek
  • brei de volgende rij rechts
  • brei in elke volgende heengaande rij: rechts. Meerder uit de 1ste en voorlaatse steek, en meerder tegelijkertijd aan beide kanten van de middelste gemarkeerde steek door een omslag te maken
  • brei in elke terugkerende rij: alle steken + de middelste steek rechts en de omslagen links. 




  • Verder breien tot de wol opgebruikt is of tot gewenste lengte. Kant de steken soepel af en stop de draadjes in.
Bron: Rico Disign: Creative wool dégradé special.

Gehaakt mandje en beugeltasje in jacquard techniek

Jacquard breien kende ik al maar deze techniek toepassen op haakwerk leek me een nieuwe uitdaging.



Het patroon voor dit mandje vond ik hier bij Drops Garnstudio

Voor het beugeltasje volgde ik het patroon voor het haken van een poef,  uit het boek van Katia: Katia home 3 : model 23. Hier zie je de poef.

.

i.p.v de poef te maken met het daar voor bestemde garen,gebruikte ik een veel dunner katoenen garen: 125 m/ 50 g en werkte het af met een beugeltje.

Gebreide meisjestrui met dansende lammetjes

Onze jongste kleindochter is bijna 8 jaar en voor haar breide ik deze trui in Noorse stijl.


Het werk wordt gebreid van boven naar beneden en uitsluitend met rondbreinaalden of 4 naalden zonder knop. Je begint bij het halsboordje en eenmaal aan de zoom is de trui klaar zonder ook maar één naad te moeten sluiten.
Ik werkte met Drops merino extra fine wol en volgens het gratis patroon dat je hier vindt.

Gebreid babyvestje met ajourmotiefje

Dit vestje voor een babytje van 6 maanden is klaar om te verzenden. Maandag gaat het als pakketje op de post, hoog tijd want straks is het te klein.






De beschrijving voor het vestje vond ik in het breiboek van Katia, nr. 84/ Lente - zomer, 50 creaties voor baby's. Het is gebreid met cotton cachmire in een heel lichte bleek-oudrozekleur. Hopelijk valt het in de smaak.


Pannenlap in jacquard breiwerk


Als je het jacquard breien met een rondbreinaald onder de knie wil krijgen dan is het breien van deze pannenlap een goede oefening.



De afmetingen van deze pannenlap is ongeveer 23 x 21 cm. Hij is gebreid met een rondbreinaald maat 4,5 en 40 cm lengte en met een dik katoenen garen met een stekenverhouding van 18 st en 23 naalden in tricosteek voor 10 breed x 10 cm hoog
De beschrijving vond ik bij DROPS DESIGN, garnstudio maar ik gebruikte andere kleuren en wisselde af en toe de kleur voor de motieven.

Wil je de pannenlap ook breien dan vind je hier  de beschrijving.

De garderobe van Nella.

Een tijdje geleden vertelde ik al eens over Nella, een bruine beer die ik haakte voor onze jongste kleindochter, Nora. Toen ik haar de beer cadeau gaf had ze nog maar één kleedje.


Nora vroeg me om voor haar beer een pyjama te maken en zie, zo groeide het idee om de garderobe toch nog wat meer uit te breiden. Nella heeft nu dus een pyjama, een kleedje met bloemetjes en een onderbroekje en ook nog een balletpakje erbij.

de pyjama


het kleedje met de bloemetjes en het onderbroekje


het balletpakje, dat toch wel de voorkeur heeft van Nora.         



Kussen in Schotse ruit

Voor dit kussen in Schotse ruit combineer je het breien met weven  Het lijkt misschien heel ingewikkeld maar dat is het niet. Je breidt strepen in averechtse jersey en weeft dan dezelfde strepen in dwarse richting over het hele oppervlak.




Gehaakte kussenrol met kabels

Eénmaal je met het haken van kabels overweg kan dan is het een leuke bezigheid.
Vierkante kussens zijn er al zoveel dus maakte ik nu een kussenrol.  Maar ook omdat de echtgenoot er eentje vroeg als ondersteuning voor zijn rug als hij in zijn zetel zit te genieten. Dat kan dus nu want hij heeft het goedgekeurd.
Hoe je kabels haakt zie je hier.



De kussenrol sluit met een rits, die zie je hier.


De zijkanten: twee op maat gehaakte cirkels.



Febo, de wasbeer


Ik heb me nog eens geamuseerd met het haken van deze wasbeer, Febo. De beschrijving vind je in het boek " Zoomigurumi 2" en het ontwerp is van Arali Handmade. Eén van de kleinkinderen zal er hopelijk blij mee zijn.


Gebreide kolsjaal in de kleine pied-de-poule steek





Voor deze gebreide sjaal met twee kleuren gebruikte ik de techniek van afgehaalde steken. Met deze techniek kunnen kleurenpatronen er ingewikkeld uitzien, zoals Fair Isle-patronen, maar ze zijn het niet. De kleine pied-de-poule steek is een klassiek motief als hij gebreid wordt met gladde garens.


Maar omdat ik koos voor een gladde, donkerblauwe draad en een pluizige, zijdeachtige roze draad, herken je het motief haast niet meer.


De sjaal is 33 cm breed en 66 cm lang. Ik maasde de korte uiteinden aan elkaar tot een koker en naaide dan de lange zijden dicht zodat het resultaat een dubbele kolsjaal is.

Gebruikte wol: 50 g Cara van Lang ( 330 m / 50 g)
                         50 g Sweet Lace van Katia ( 270 m / 50 g)
breinaalden nr. 3,5



Werkwijze:

  • Werk met een veelvoud van 3 + 2
  • zet op met kleur A
  • rij 1: ( goede kant van het werk) met kleur A: 1 r, * 1 av afhalen , draad achter het werk,2r herh. vanaf * tot de laatste steek, 1 r
  • rij 2: 1r, averecht tot de laatste steek, 1 r
  • rij 3met kleur B: 1r, * 2r, 1 av afhalen, draad achter het werk, herhalen vanaf * tot de laatste steek, 1 r
  • rij 4: 1r, averecht tot de laatste steek, 1 r
  • herhaal deze 4 rijen


Bron: De Nieuwe Breibijbel. Auteur: Debbie Tomkies

Gehaakte sjaal in arcadesteek

Deze kokersjaal is gehaakt met 2 kleuren met kleurenverloop waarbij om de twee toeren van kleur gewisseld werd.



Voor deze sjaal gebruikte ik twee bollen 100% superwash wol van het merk Jojoland: Melody in de kleuren MS16 en MS49 : 200 m / 50 g



Werkwijze:

  • Voor dit patroon haak je de eerste 5 toeren en herhaal je verder stap 2 tot 5

  • Haak met de eerste kleur een aantal lossen deelbaar door 6 + 1.
  •  Haak toer 1 en 2  volgens het patroon. 
  • Wissel van kleur en haak toer 3 en 4.
  • wissel terug van kleur en haak nu toer 5 en 2
  • haak verder volgens het patroon en wissel om de 2 toeren van kleur.

Gehaakte sjaal met 2 kleuren

Het nieuwe haakboek van kvlv is een kanjer. Buiten de uitgebreide info over allerlei steken bevat het boek ook heel wat duidelijk beschreven haakprojecten. Deze sjaal is er één van, weliswaar gehaakt met andere garens, dit is het resultaat:



Deze sjaal is gehaakt met 2 bollen merino 120 van Lang in de kleur petrol en 2 bollen ongetwijnde wol van Kruidvat in een bijpassende tint met kleurverloop.

Gebreid kindermutsje met oorwarmers

Dit is zo een fantastisch mutsje dat ik het al meer dan eens heb gebreid. Onlangs deed ik het cadeau voor dit kleine meneertje op de foto. Het past heel mooi aan rond een kinderhoofdje van ongeveer 52 cm en het is nog warm ook. Op de blog van KVLV, Zo Gemaakt, lees je de werkbeschrijving.






Gehaakte sjaal met twee kleuren

kvlv heeft een nieuw handwerkboek uitgebracht: "Ons haakboek" en gekoppeld daaraan twee haaklessen , "haken met twee kleuren". Afdelingen kunnen deze korte cursus plannen vanaf het voorjaar 2017.



 


 In deze korte cursus leren de cursisten meerdere steken haken met twee kleuren die ze kunnen toepassen in een sjaal. De beschrijving van de sjaals op de foto's vind je terug in dit dikke haakboek.

Gehaakte sjaal in pied-de-poule motief

Eerder in een vorig bericht had ik het al een keer over het haken met twee kleuren. Dit is de derde sjaal, nu in een pied-de-poule motief.

De beschrijving van het motief en de sjaal vind je in het boek "Ons haakboek " van kvlv.


Ik haakte de sjaal met twee kleuren, donker blauw en rood met een kleurverloop, in kousenwol.
De kleurwisseling gebeurt om de twee toeren.

Breien met twee kleuren


Breien met 2 kleuren kan soms lastig zijn omdat je in eenzelfde naald volgens het motief, om de paar steken moet wisselen van draad. Maar met de techniek van afgehaalde steken kan je kleurenpatronen breien die er ingewikkeld uitzien, maar het niet zijn. Je breidt elke naald met één kleur tegelijk. De tweede kleur komt naar voren doordat je steken van de voorgaande naald in de andere kleur afhaalt.


Het raamwerk van ruitjes geeft een elastisch breiwerk dat mooi is voor een kledingstuk of voor interieuraccessoires.

Je werkt met een lichte en een donkere kleur en als je de kleuren verwisselt dan krijg je een ander effect:




Zo ga je te werk: kleur A en kleur B
zet een veelvoud op van 6 steken + 2 met kleur A

  • nld 1 : kleur A : brei de steken averecht
  • nld 2: kleur B: 1r,  1 av afhalen, draad achter het werk, 4 r, 1 av afh dr a, * herhaal van * tot * , eindig met1 r
  • nld 3: 1 av, * 1 av afh dr voor, 4 av, 1 av afh dr v, * herhaal van * tot * , eindig met1 av
  • nld 4: kleur A:  herhaal nld 2
  • nld 5: 1 av;* 1 av afh dr v, 4 r, 1 av af dr v, * ,herhaal van * tot * ,eindig met1 av
  • nld 6: met kleur B: 1r, * 2 r, (1 av afh dr a) 2x , 2 r*, herhaal van * tot *,eindig met 1r
  • nld 7: 1av, * 2 av, ( 1 av afh dr v ) 2 x, 2 av,* herhaal van * tot *, eindig met 1 av
  • nld 8: met kleur A , herhaal nld 6
  • nld 9: 1 av, * 2r, ( 1 av afh dr v ) 2 x, 2 r, * , herhaal van * tot *, eindig met 1 av
  • herhaal telkens nld 2 tot en met 9


Bron: De nieuwe breibijbel: Debbie Tomkies

Kussen met reliëfsteken ( 3 )


Voor dit kussen zijn de reliëfstokjes zo gehaakt dat het motief gevlochten lijkt. In de gebreide achterkant is de rits verwerkt.



Gehaakt kussen met reliëfsteken ( 2 )

Werkstukken met gebreide kabels vind je dikwijls terug maar de gehaakte versie zie je minder. Door het gebruik van reliëfstokjes en -dubbelstokjes kan je een gelijkaardig effect verkrijgen in haakwerk. 



De achterkant van het kussen is gebreid en heeft een ingenaaide ritssluiting tussen 2 panden. De voor - en achterkant van het kussen zijn aan elkaar gehaakt.



Bron: Filati home : uitgave 42

Gehaakt kussen met reliëfstokjes

Voor mijn lessen in de KVLV-afdelingen maak ik een reeks gehaakte kussens met reliëfsteken. Dit is het eerste in een reeks van drie en het is de bedoeling dat de cursus  klaar is tegen januari 2017.


Zo op het eerste zicht lijkt het geen haakwerk maar op de detailfoto kan je het beter zien.


Hoe je reliëfstokjes haakt kan je hier en hier  zien. In dit kussen zijn de rijen van telkens  3 reliëfsteken afgewisseld met waaiersteken  ( 5 x in 1 steek )

Gehaakt kussen met bloemen in reliëf


Voor dit kussen heb ik toch een keertje met meerdere kleuren gewerkt. Grijs, ecru en blauw. Het blauw  is hetzelfde waarmee ik mijn vorige kussen haakte, dus ze passen perfect samen. Ze zullen beiden een plaatsje krijgen in onze caravan want de kleuren komen terug in de gordijntjes.





  

Granny square kussen met noppen

Dit granny squares kussen met nopjes kan natuurlijk in meerdere kleuren gehaakt worden maar omdat ik daar niet zo van houd , koos ik gewoon voor één kleur blauw. De noppen zorgen wel voor voldoende reliëf en dat maakt het minder saai.


De achterkant bestaat uit 2 delen, uitsluitend gehaakt met vasten voor een stevig resultaat en  afgewerkt met een ritssluiting.




Voor dit kussen ( 40 x 40 cm)  heb je nodig:
  • 5 bollen wol : Idéal van Bergère de France. kleur: Myosotis 20841  ( 24 st en 31 nl = 10 cm) 125 m / 50 gr
  • haaknaald : nr 3
  • rits 35 cm
  • maasnaald en schaar
  • binnenkussen
Uitvoering:
  • haak 25 vierkantjes volgens het patroon
  • stop de draadjes in
  • span de vierkantjes op, bedek ze met een natte doek en laat ze zo drogen.
  • naai of haak de vierkantjes aan elkaar, leg daarbij de goede kanten tegen elkaar
  • haak nu de voor de achterkant 2 rechthoeken met vasten, pas de maat aan aan de afmeting van de voorkant
  • naai de rits tussen de twee delen
  • leg de voor- en achterkant tegen elkaar met de goede kanten naar buiten en haak de twee delen met vasten aaneen
  • stop het binnenkussen erin.



Haakmotief ( aangepast) : KVLV haakcreaties 2006

Gehaakt kolsjaaltje

Granny's en vierkantjes van allerlei aard zijn al een tijdje niet meer weg te denken in de haakwereld. Maar ik houd niet zo van het gebruik van meerdere kleuren in één vierkantje. Als ik ze zie bij anderen dan vind ik het wel mooi maar voor mezelf of in ons interieur vind ik ze niet echt passen. Dus koos ik voor een wolletje met klein kleurverloop voor toch wat variatie.


Voor dit sjaaltje heb je nodig of voor  22 vierkantjes van 6 x 6 cm

1 bol wol ( ca. 200 m / 100 g.) ( Jojoland: Melody superwash 100 % wol kleur MS 16)
haaknaald nr. 2,5
stikzijde in bijpassende kleur voor het aan elkaar hechten


Werkwijze:




Afwerking:

  • span de vierkantjes met behulp van spelden , bedek ze met een natte handdoek en laat alles drogen
  • naai de uitstekende hoekjes ( picot ) twee aan twee aan elkaar met stikzijde.
Hier zie je een gelijkaardig sjaaltje gehaakt in een zomers katoentje.


Bron: Frans vierkantje uit: Haken ! alle steken verzameld. Betty Barnden.

Sjaal met zig-zag motief

Mijn zig-zag sjaal is klaar, nog net op tijd om de winterkou te trotseren. Hij is gebreid met dunne kousenwol in 2 verschillende kleuren in dégradé. De sjaal is 18 cm breed en 1.80 m lang.



Voor dezelfde uitvoering van deze sjaal heb je nodig:

  • 1 bol Jawoll magic dégradé van Lang : kleur 0606 ( 100 g ca. 400 m (kleur 1)
  • 1 bol Jawoll magic dégradé van Lang : kleur 6072  ( 100 g ca. 400 m kleur 2 
  • 2 breinaalden met knop nr. 2,5
  • een maasnaald voor het instoppen van de draadjes

Werkwijze:
  • Zet 72 steken op met kleur 1
  • 1ste naald: met kleur 1: *5 steken r , 2 steken r samenbreien, 4 st r , meerder 1st  =  brei uit 1 steek 1 r en 1 gedraaid r  * Herhaal van * tot *
  • 2de naald: met kleur 1: * 5 steken r, 2 steken r samenbreien, 4 st r , meerder 1 st = brei uit 1 st 1 r en 1 gedraaid r *  Herhaal van * tot *
  • herhaal naald 1 en naald 2 met kleur 2
  • herhaal deze 4 naalden en wissel telkens om de 2 naalden van kleur
Ik koos voor deze sjaal dezelfde kleuren maar dan een donkere en lichtere versie. Wil je meer kleurvariatie brei dan met twee bollen in totaal verschillende kleuren.



Ontwerp: Christy Kamm

Gebreide kol met streepjes

Deze kolsjaal is gebreid met twee bollen kousenwol met kleurenverloop, de ene in blauwe kleuren en de andere met verschillende rode tinten.


De beschrijving vond ik bij 'blij dat ik brei'. Voor deze sjaal zet je 40 steken op en brei je afwisselend 4 naalden met de blauwe kleur en 2 naalden  (nr. 3) met de rode kleur. De kleurenwisseling gebeurt telkens aan de goede kant van het werk en de draden laat je bij de wisseling kruisen. De streepjes lopen schuin, dat effect verkrijg je door aan de goede kant de tweede en derde steek samen te breien en uit de voorlaatste een steek te meerderen ( brei deze steek rechts en gedraaid rechts).
Voor een naadloze afkanting  gebruik je de gehaakte opzet ,  deze steken kunnen dan terug op een naald gezet worden en met de steken van de andere naald kan je ze aan elkaar mazen. Bij haar kan je zien hoe je dat doet.






Tunisch entrelac haken


De entrelac techniek leent zich bijzonder goed voor het haken van allerlei tassen of ook wel sjaals. Op de foto zie je etuis voor brillen die aan de bovenkant dicht kunnen met een elastiekje rond een zelfgemaakte knoop uit polymeerklei. Ik gebruikte katoenen garen met een kleurenverloop van het merk Katia, Bombay kleur 2007. Hier lees je meer over de techniek en hier zie je het beugeltasje in dezelfde techniek.


Sjaals met kleurenverloop 2

Even een kort berichtje en enkele foto's over de vorderingen van mijn sjaals. Het zal waarschijnlijk wel al najaar zijn als deze sjaals de gewenste lengte hebben want ik ben ondertussen gestart met een derde, klein haakproject???????????






Handwarmers

Je ziet ze overal, de handwarmers.




 Volgende week vrijdag kunnen dames tijdens het vrouwencafé deelnemen aan de workshop " handwarmers breien ". Het vrouwencafé gaat elke eerste vrijdag van de maand door in het cafétaria van de plaatselijke cultuurzaal en is een activiteit van onze kvlv-afdeling. Elke maand opnieuw staat er een ander thema op het programma.
Omdat het gaat om eenvoudige handwarmers is het voor beginnende breisters, die met twee naalden kunnen breien, een gelegenheid om het breien met 4 naalden aan te leren. Ik ben benieuwd hoeveel dames ik mag verwelkomen.

Amigurumi beer

Beer mag eindelijk zijn intrede doen en samen met vriendje Rendier , waarover je al eerder kon lezen, deelnemen aan de eindejaarsfeesten. Ze zijn in feestkleding, een truitje in dennengroen met kruissteek versiering voor Beer en Rendier in de kerstkleuren rood met groen.




Gehaakte ijskristallen

Met de winter en de kerstdagen in aantocht moet ik  terug denken aan de ijskristallen die we samen met de dames van  't Vingerhoedje haakten. Het waren er genoeg om  de kerstboom te versieren voor onze handwerktentoonstelling. Spijtig genoeg vind ik er geen foto meer van terug maar de ijskristallen zelf heb ik nog.



De ijskristallen zijn gehaakt met dunne haakkatoen en met een naald nr 1,25. Als ze klaar zijn worden ze in textielharder gedrenkt en opgespannen te drogen gelegd.
 Dit zijn de haakschema's:


bron: Kerstspecial Burda

Gehaakte sjaal met open chevrons

Eigenlijk is dit eerder een zomers sjaaltje gehaakt met katoenen garen maar het kan even goed in alle seizoenen gedragen worden. Vergeleken met andere chevron motieven zijn de  pieken en dalen  bij dit motief minder uitgesproken omdat er met openingen en lossen gewerkt wordt. Het is wel een motief dat zich goed leent voor een sjaal. De pieken aan de randen kregen elk twee parelmoeren pailletten.


Dit heb je nodig: ik haakte deze sjaal met 2 bollen katoen van Lang : Baby Lang 
                            50 g ca. 180 m en werkte met nld nr 2,5. De sjaal is 1,15m lang en kreeg aan de uit-                              einden 11 parelmoeren pailletten.

Werkwijze:
  • opzet: aantal steken deelbaar door 10 + 3 steken voor de opzetketting
  • voor deze sjaal: haak een ketting van 43 steken

  • toer 1 : sla 3 lossen over ( = 1 stokje ), 1 stk in elk van de volgende 4 l , * 2 l, 1 stk in elke van volgende 4 l, 2 l, 1 stk in elke van volgende 4 l; herhaal vanaf * tot laatste 6 l, 2 l overslaan, 1 stk in elke van volgende 3 l, 2 stk in laatste l , keren

  • toer 2 : 3 l ( = 1 stk ) , 1 stk in de steek onder aan keerl, 1 stk in elk van volg 3 stk, * 2 stk oversl, 1 stk in elk van volg 3 stk, [ 1 stkn , 2 l, 1 stk ] in opening, 1 stk in volg 3 stk; herhaal vanaf * tot laatste 6 st, 2 stk overs, 1 stk in elk van volg 3 stk, 2 stk in 3e keerl, keren.

  • toer 3 en elke volgende toer : herhaal toer 2

Bron: De Haakbijbel van Sarah Hazell ( Librero )

Gehaakte ijskristallen

Met de winter en de kerstdagen in aantocht moet ik  terug denken aan de ijskristallen die we samen met de dames van  't Vingerhoedje haakten. Het waren er genoeg om  de kerstboom te versieren voor onze handwerktentoonstelling. Spijtig genoeg vind ik er geen foto meer van terug maar de ijskristallen zelf heb ik nog.



De ijskristallen zijn gehaakt met dunne haakkatoen en met een naald nr 1,25. Als ze klaar zijn worden ze in textielharder gedrenkt en opgespannen te drogen gelegd.
 Dit zijn de haakschema's:


bron: Kerstspecial Burda

Kussen met kabels


Volgende week starten we in onze kvlv-afdeling met de cursus "kabels breien". Dit is een kussen dat ook beginners aankunnen. Het is gebreid met dikke wol en naalden nr.8. Rond een bloempot maakte ik deze bijpassende overtrek met de rest van de wol.


Voor het kussen heb je nodig:

  • dikke wol ( ca. 80 mts / 100 gr ) 5 bollen 
  • 2 breinaalden nr 8
  • haaknaald nr 5
  • maasnaald
  • schaar
  • Ik werkte met Big merino van Katia ( 80mts / 100 gr. ) kleur 20

Werkwijze:

  • Gebruikte steken: r jersey steek, ribbelsteek, vasten, kabel naar rechts over 8 steken

  • steekverhouding: 10 x 10 cm = 12 st en 18 nldn
  • 1. voorkant:
  • opzet: 48 steken
  • brei met de volgende stekenverdeling: 9 st  in ribbelsteek, 8 st in kabelsteek, 14 st ribbelsteek, 8 st in kabelsteek en 9 st in ribbelsteek
  • brei 40 cm totale lengte en kant alle steken soepel af
  • 2.deel achterkant: zet 48 steken op en brei 28 cm in rechtse jersey, kant soepel af
  • 3.deel achterkant: zet 48 steken op en brei 23 cm totale lengte, brei verder tot 28 cm in ribbelsteek. Kant soepel af


Afwerking:

  • met de haaknaald nr. 5 rondom het deel van de voorkant 1 naald vasten haken.
  • de draad afknippen en instoppen
  • naai de delen van de achterkant aan het deel van de voorkant, bij het begin van het werk en hierbij het deel met de ribbelsteek over het andere deel van de achterkant laten vallen 



bron: Katia


De werkwijze van het linker kussen beschreef ik al eerder, je leest het hier

Wanten en handschoenen breien

Vanaf januari 2015 kunnen kvlv-afdelingen de cursus "wanten en handschoenen breien" programmeren. Ik heb dus tot dan tijd om me voor te bereiden. En waar vakantie al niet goed voor is, juist, om te breien tijdens lange avonden in onze caravan en bewust zonder tv. Dit is het resultaat:


Gehaakte kolsjaal

Daar is vakantie ook goed voor, om te haken en er voor te zorgen dat iets af geraakt. Zo kon ik onderweg in de auto op de autostrade haken aan de kleine lapjes. En omdat het niet zo een groot werkstuk is was het eigenlijk wel snel klaar op die manier.




Dit is de beschrijving voor het haken van een vierkantje. Ik haakte er 30 en dan worden ze per 3 op een rij aan elkaar gehaakt en tot een kol of koker gesloten.  Ik haakte met katoenen garen in pastelkleurtjes, 'candy' van het merk Katia 
 De werkbeschrijving van de vierkantjes vond ik in 'Haken', alle steken verzameld van Betty Barnden. 






Gehaakte sjaal met schulpmotief

Deze sjaal in schulpmotief is een steek bestaande uit lussenbogen en schulpjes. Het aardige van deze steek is dat hij snel haakt en toch mooi regelmatig wordt.


Voor deze sjaal heb je nodig:

  • 2 bollen Katia panama kleur 46 (180 m / 50 g )
  • een haaknaald nr 2,5
afmeting sjaal:  14 cm x 140 cm (opzet 51 steken)


Werkwijze:
  • zet 51 steken op en haak volgens de beschrijving tot de gewenste lengte. 
  • haak begin en einde aan elkaar zodat de sjaal een koker wordt


bron: De Haakbijbel , Sarah Hazell

Gehaakte sjaal

Hij is klaar, mijn sjaal die ik haakte met het garen dat ik kocht in de winkel van Jeanet van 'Blij dat ik brei' in Arnemuiden.




Hier lees je hoe de sjaal haakt, maar ik maakte er een gewone sjaal van i.p.v. een kolsjaal.

Kussen met kabels

Breien is in, ook voor het interieur. In het najaar organiseren we in onze kvlv-afdeling een cursus ' kabels breien ', zowel voor de kersverse beginners als voor de gevorderden. Ik ben alvast begonnen met de voorbereiding ervan en breide dit kussen.


Materiaal:


  • breikatoen: Katia Mali kleur 6
  • naalden nr. 5
  • 5 parelmoeren knopen van 2 cm doormeter
  • hulpnaald
  • maasnaald - schaar

Motieven:

  • averechte tricotsteek: heengaande naalden averechts - teruggaande naalden rechts breien

  • boordsteek: 2 rechts - 2 averechts

  • patentsteek: in de heengaande naald, de steek met een omslag averechts afhalen,  in de teruggaande naald, de steek en de omslag averechts samenbreien
  • kabel over 8 steken naar links kruisen: 4 steken op een hulpnaald voor het werk leggen, brei de volgende 4 steken rechts, dan de 4 steken van de hulpnaald

  • kabel over 8 steken naar rechts kruisen: 4 steken op een hulpnaald achter het werk leggen, brei de volgende 4 steken rechts, dan de 4 steken van de hulpnaald

  • knoopsgat: in heengaande naald: 1 omslag, 2 steken rechts samenbreien, in de teruggaande naald: uit de omslag een steek rechts breien.




Werkwijze:

Voor- en achterkant van het kussen worden aan één stuk gebreid.
  • zet 62 steken op en brei 9 naalden boordsteek
  • brei in de 5de naald 5 knoopsgaten: het 1ste na de 6de boordsteek, dan telkens 10 steken tussen laten en eindigen met het 5de knoopsgat op 6 steken einde naald
  • 10de naald: brei alle steken averechts
  • verdeel en brei de steken als volgt :
  •  oneven naalden: 1 kantsteek - 2 av - 1 patentsteek - 4 av - 8 r - 4 av - 1 patentsteek - 4 av - 12 r - 4 va - 1 patentsteek - 4 av - 8 r - 4 av - 1 patentsteek - 2 av - 1 kantsteek
  •  alle even naalden: brei de steken zoals ze zich voordoen
  • brei op deze manier 8 naalden
  • 9de naald: kruis 8 r steken naar links en herhaal dit in de 8ste daar opvolgende  naald  
  •                : voor de middenste 12 steken: kruis de 8 eerste steken naar rechts en brei de 4 resterende steken rechts
  •                 : herhaal de kruising in de daaropvolgende 8ste naald: brei nu 4 steken rechts en kruis de volgende 8 steken naar links
  •                 : herhaal deze kruisingen elke 8ste naald afwisselend naar rechts en naar links ( zie foto)
  •  brei in patroon tot een hoogte van 39 cm  gemeten vanaf het einde van de boord
  • brei 39 cm in averechte tricotsteek voor de achterkant
  • brei dan 9 naalden boord in boordsteek zonder knoopsgaten
  • kant de steken af zoals ze zich voordoen 
Afwerking:
  • span het werkstuk op, bevochtig het en laat drogen
  • vouw het breiwerk dubbel en naai de naden dicht met de matrassteek
  • naai de knopen aan 
      Inspiratie: Filati home , uitgave 47 . Lana grossa 

    Kraagsjaal in mohair

    Toen ik deze sjaal zag kon ik niet weerstaan om hem nog vlug te breien. Ik ontdekte hem op 'Zo gemaakt' de blog van kvlv. Hij is superlicht en -warm want hij weegt slechts 25 g. Hier vind je de beschrijving.


    Deze sjaal is gebreid met Silk-Mohair van Katia in kleur 705 ( bruin-blauwe tinten)



    Gevilt schoudertasje met ketting

    Dit schoudertasje is gebreid met wol voor het vilten in de machine. Het is een eenvoudig te breien model en dus ook geschikt voor beginners.


    Dit heb je nodig voor een tasje van 23 x 24 cm:


    • 3 x 50 g Katia trico-fieltro kleur paars ( 50 m / 50 g)
    • 1 x 50 g katia trico-fieltro kleur taupe
    • breinaalden nr 7 
    • restje wit katoenen garen
    • bronskleurige schouderketting ca. 110 cm met aangepaste slotjes ( bvb Prym Anna 615 154 )
    • 2 bronzen karabijnslotjes
    • 2 bronzen handvatlussen, 18 mm 615 132
    • magneetknoop
    • droge handdoek

    Werkwijze:

    • Zet al breiend 40 steken ( 34 cm) op met naalden nr 7
    • brei 50 naalden ( 31 cm) jersey ( 1 nld rechts - 1 nld averechts )
    • vorm de ronding onderaan het tasje over 10 naalden: kant in het begin van elke rechtse en averechtse naald: 1, 1, 2, 3, 3 stn af tot er nog 20 steken op de naald staan
    • meerder nu in de rechtse en averechtse naald door steken bij te zetten met gedraaide lus: 3, 3, 2, 1, 1 st tot er 40 steken op de naald staan
    • brei tot het einde van de 3de in paarse kleur
    • brei verder met de kleur taupe en 32 naalden ( 20 cm ) voor de overslag
    • kant de steken af en naai de zijkanten dicht
    • naai met wit katoen en grove steek de overslag vast aan het tasje
    • vervilt het tasje in de wasmachine op 40 à 50 ° zonder waspoeder of verzachter
    • haal de katoenen draad weg en trek het in vorm
    • vul het tasje op met de droge handdoek en laat het liggend drogen
    • naai de magneetknoop aan 
    • bevestig de handvatlussen aan de bovenkant van de overslag op 5 cm van de zijkanten en hang de ketting eraan

    Deze viltwol van het merk Katia is niet meer in produktie maar het tasje kan je breien met een gelijkaardige wol. 

    Beschrijving voor viltwol : 100 m / 50 g (bv Schachenmayr Wash + filz it ) ( maat tasje = 20 cm x 25 cm )

    breinaalden nr 5
    3 x 50 g wol ( 1 kleur )
    opzet: 56 steken ( 34 cm)
    brei 54 naalden ( 31 cm )
    minder op dezelfde manier: 1, 1, 1, 2, 2, 3, 4 steken
    meerder op dezelfde manier: 4, 3, 2, 2, 1, 1, 1 steken
    brei 54 naalden jersey
    brei 40 naalden jersey voor de overslag ( 20 cm )
    werk verder af zoals hierboven beschreven.

    bron: kvlv Accessoires zelfgemaakt 2011

    meisjes bolero



    De beschrijving van dit lieve bolerootje voor kleine meisjes vind je in de nieuwe kvlv-uitgave ' brei voor je kids '. Deze is gebreid voor maatje 3 jaar


    Kindervestje in richelsteek

    Deze steek ik heel elastisch en bijzonder geschikt voor gebreide baby- en kinderkleding. Dit vestje, gebreid in de richelsteek is afgewerkt met de kreeftsteek en heeft gehaakte lusjes als knoopsluiting.


    Maat : 4 jaar

    Dit heb je nodig:
    • 5 bollen Caline / Bergère de France  / kleur Scoubidou ( 180 m / 50 g )
    • breinaalden nr 3
    • maasnaald , schaar
    • 5 knopen ( 2 cm doormeter )
    • haaknaald nr 3

    Motief:
    • Richelsteek:  1ste ( aan de goede kant van het werk), 3de, 4de en 6de nld : alles rechts
    •                         2de en 5de nld: alles averechts
    •                         herhaal deze 6 nldn
    • kreeftsteek:


    Proeflapje:
    24 st en 42 nldn = 10 cm

    Werkwijze:

    Rugpand:
    • Zet 86 steken op en brei 24 cm in richelsteek

    Armuitsnijding:
    • kant aan beide kanten 3 steken af 
    • brei 2 st r samen aan het begin en einde van de nld
    • brei 1 nld over
    • brei 2 st r samen aan het begin en einde van de nld

    Schouder:
    • kant op 14 cm armsgathoogte voor de schouderschuining aan weerskanten 3 x 5 en 1 x 6 steken af
    • Hals:
    • kant tegelijk met het begin van de schouderminderering voor de hals, de middenste 22 steken af en minder nog 4 steken aan beide kanten: brei  2x aan het begin en einde van de nld 2 steken r samen elke nld en brei nog eens 2 x 2 st r samen elke 2de nld.

    Linker voorpand:
    • Zet 44 stn op en brei 24 cm

    Armuitsnijding:
    • brei  aan de rechterkant  het amsgat op dezelfde hoogte en wijze als bij het rugpand

    Schouder:
    • Aan de rechterkant : zoals bij het rugpand

    Hals:
    • kant aan de rechterkant op 9,5 cm armsgathoogte 7 stn af
    • minder 4 x 1 st door 2 stkn r samen te breien elke nld
    • minder 4 x 1 st door 2 stkn  r samen te breien elke 2de naald

    Rechtervoorpand:
    • Brei het spiegelbeeld van het linkervoorpand

    Mouwen:
    • Zet 44 steken op
    • bre 25 cm in richelsteek
    • meerder aan beide kanten 14 x 1 st elke 8ste nld (= 72 stkn )

    mouwkop:
    • kant aan beide kanten 5 st af
    • minder 4 x 1 st door elke 2de nld 2 stkn r samen te breien
    • kant in elke 2de nld nog : 1 x 2 , 1 x 3 , 1 x 5 stkn af
    • kant de resterende steken soepel af

    Afwerking:
    • Sluit de schoudernaden
    • zet de mouwen in
    • sluit de mouw- en zijnaden
    • werk de voorpanden en de hals af met de kreeftsteek
    • naai  aan het linkervoorpand de knopen aan op 8 cm van elkaar
    • haak aan het rechtervoorpand kleine sluitlusjes ( 6 lossen ) en zorg ervoor dat de richels bij het sluiten van de knoopjes mooi tegenover elkaar liggen.

    kindersjaal

    Deze sjaal is gebreid met dezelfde wol als het vestje waarvan ik gisteren de beschrijving gaf en dus perfect samen te combineren.


    Dit heb je nodig:

    • 2 bollen Lang Yarns Merino kleur 152.0062  90 cm/ 50 g
    • 2 breinaalden nr 4
    • hulpnaald
    • maasnaald 
    • schaar
    Motief: 
    • brei alle naalden averecht = ribbels
    • boordsteek 1/1 : 1 r , 1 av
    Tip: haal de kantsteek bij het begin van de nld af en brei deze enkel aan het einde van de naald

    Werkwijze:
    •  zet 5 steken op en brei een nld r
    • meerder nu 11 x elke 2de nld: haal de kantsteek af, 1 r , 1 st r vermeerderen , brei r tot einde van de nld, 1 st r vermeerderen , 1 r , 1 kantst ( = 27 st )
    • op 11 cm van de opzet beginnen met de doorsteeklus: brei in boordsteek 1/1 ( 8 cm )
    • laat deze steken op een hulpnaald wachten
    • neem aan de av kant 27 steken op in de laatste ribbelrij
    • brei 8 cm boordsteek 1/1
    • brei in de volgende nld de steken r samen met die van de hulpnaald
    • brei 40 cm ribbels
    • brei 8 cm boordsteek 1/1
    • brei 10 ribbels
    • minder nu 11 x elke 2de nld: haal de kantsteek af, 1 r , 2 st r samenbreien, brei r tot einde van de nld, 2 st r samenbreien , 1 r , 1 kantst 
    • brei de laatste mindering als volgt: haal de kantsteek af, 1 r , 2 st r samen afhalen, 1 r , dan de afgehaalde steken over de gebreide st halen, 1 r , 1 kantsteek ( = 5 st )
    • kant de resterende steken af
    • stop de draadjes in

    Gebreid kindervestje

    Een nieuw jaar en dus ook een nieuw kvlv-programma. De cursus 'brei voor je kids' maakt daar deel van uit en voor mij begint die deze week. De cursisten leren o.a breien naar een zelf getekend patroon met de maten van hun kind of kleinkind. Ik werkte enkele vestjes uit waaronder dit warme winter modelletje met kabels, in averechte tricotsteek en voor maat 98 of 3 jaar.



    • Dit heb je nodig:
    • 7 kluwen Lang Yarns Merino + kleur 152.0060 ( 90 g / 50 g )
    • 2 breinaalden nr 4 
    • 5 knopen van 2 cm doormeter
    • een hulpnaald 
    • een maasnaald en schaar
    Proeflap:   10 cm op 10 cm in av jersey = 21 stkn en 30 nldn 
    Motieven:
    • averechte jersey : averecht op de goede kant 
    • kabel over 6 steken kruisen naar rechts:  zet 3 steken op de hulpnld achter het werk - brei de volgende 3 steken rechts - brei de 3 steken van de hulpnld rechts
    • kabel over 6 steken kruisen naar links: zet 3 steken op de hulpnld voor het werk - brei de volgende 3 steken rechts - brei de 3 steken van de hulpnld rechts 
    • kruis de kabels een eerste keer in de 3de nld na de boord, kruis daarna in elke 8ste nld  
    • boordsteek 2/2 : 2 r - 2 av
    knoopsgaten: 
    • brei het knoopsgat tussen 2 rechtse stkn
    • minder 1 st door rechtse overhaling naar links, maak een rechtse omslag, brei 2 stkn rechts samen naar rechts
    • brei in de volgende nld uit de omslag een rechtse en een gedraaid rechtse st
    Werkwijze:

    Rugpand:
    • Zet 66 st op en brei 3 cm boordsteek over 64 steken, begin en eindig de nld met 1 kantsteek
    • brei verder in averechte jersey
    • armuitsnijding: kant op 23 cm van de opzet aan weerszijde in elke 2de naald 1 x 2 en 2 x 1 st af = 56st
    • schouders: kant op 14 cm armsgathoogte in elke 2de nld 1 x 7 en 1 x 8 st af
    • hals: kant tegelijk met het begin van de schouders de middenste 24 stn af en aan beide kanten nog 1 x 1st
    Linker voorpand:
    • zet 38 stkn op en brei 3 cm boordsteek
    • verdeel nu de stkn als volgt: 1 kantst - 12 st av jersey - 6 r (kabel) - 6 av - 6 r (kabel) - 6 av - 1 kantst
    • brei volgens deze stekenverdeling (kabels: zie motieven) verder tot aan de armuitsnijding en brei deze zoals bij het rugpand
    • hals: kant op 34 cm van de opzet aan de linkerkant in elke 2de nld 1 x 8 - 1 x 5 - 1 x 2 en 2 x 1st af
    • schouders: kant op 14 cm armsgathoogte aan de rechterkant in elke 2de nld 1 x 7 en 1 x 8 st af
    Rechter voorpand:

    •  brei het spiegelbeeld van het linker voorpand

    Mouwen:
    • zet 38 stn op en brei 3 cm boordsteek over 36 stn, begin en eindig met 1 kantst
    • brei verder in av jersey 
    • meerder aan beide kanten 5 x 1 st in elke 8ste nld = 48 st
    Afwerking:
    • sluit de schoudernaden
    Sluitboorden:

    • neem uit elk voorpand 74 stn op
    • begin de 1st nld aan de av kant met 1 kantst, 1 av, 2 r en eindig met 2 r, 1 av, 1 kantst
    • bij het rechtervoorpand op ca. 1 cm boordhoogte beginnen met het 1ste knoopsgat ( zie uitleg )
    • brei de volgende knoopsgaten telkens na 16 stkn 
    • kant op 2,5 cm boordsteeklengte de stkn soepel af
    Halsboord: 
    • neem uit de halsuitsnijding, ook uit de zijranden van de sluitboorden 82 stkn op, per voorpand 25stkn - uit het rugpand 32 stkn
    • brei in boordsteek en brei op 1 m boordhoogte op 5 stkn van de kant het knoopsgat
    • kant op 2,5 cm boordhoogte de steken soepel af

    Zet de mouwen in en sluit de mouw- en de zijnaden
    naai de knopen aan het linker voorpand 




    Gebreide theepotwarmer

    In de kvlv-cursus en het gelijknamige boek " Verrassende accessoires " van een paar jaar geleden,  werden verschillende, zelf te maken interieuraccessoires aangeboden, allen uitgevoerd met " verrassende garens". Eén ervan was deze theepotwarmer waarvoor ik het ontwerp maakte. Hij is gebreid met een grijs, glanzend garen, gecombineerd met een extra lurex draad voor een feestelijk effect omdat de theepot deel uitmaakte van een feesttafel in zilveren tinten. Maar hij kan evengoed gebreid worden met een matte draad voor dagelijks gebruik


    Dit heb je nodig:

    • theepot met omtrek van 50 cm
    • garen: Lang Lanalux kleur 751.0023, Katia Luxury kleur 2200
    • 2 breinaalden met knop nr. 4
    • 4 breinaalden zonder knop nr. 3
    • maasnaald, schaar, hulpnaald 52°
    Werkwijze:

    • zet 67 steken op met naalden nr. 3 met Lang Lanalux
    • verdeel de steken over 3 naalden en brei in het rond met 4 naalden
    • brei 7 toeren rechts
    • brei verder met twee naalden nr. 4 over 33 steken en laat de overige steken wachten op een hulpnld.
    • brei 3 naalden: 1 r, 1 av, 1 r  met de twee garens samen
    • brei 3 naalden: 1 r, 1 av, 1 r  met Lang Lanalux
    • herhaal deze 6 naalden nog 6 maal en brei de laatste 3 naalden met  nr 3
    • laat de steken wachten op een hulpnaald
    • brei de andere 33 steken op dezelfde manier
    • verdeel het totaal aantal steken weer over 3 breinaalden nr. 3
    • brei 7 toeren rechts en kant de steken af
    • stop de draden in



    Armbanden breien

    Breien is weer hip. Niet alleen kleding maar zeker ook accessoires vind je bij de vleet. Onlangs zag ik een ring met een gebreid strikje. En toen dacht ik aan deze armbanden die ik vorig jaar breide voor een demonstratie op de boekenbeurs bij het verschijnen van "Ons Breiboek", een KVLV uitgave


    Je hebt er plastic of metalen armbandjes voor nodig die je overtrekt met een gebreide strook.


     Voor dit breed exemplaar heb je nodig:

    • een armband van 8 cm doorsnede, hoogte 3 cm
    • breiwol : bijvb Rowan Wool Cotton
    • 2 breinaalden nr 3 of 3,5

    Werkwijze:

    • zet 47 steken op (aantal gedeeld door 5 + 2 st)
    • brei 16 nldn in gepiqueerde boordsteek als volgt:
    • 1e nld: (goede kant van het werk): 2 r, 3 av, heh.
    • 2e nld: brei de steken zoals ze voorkomen
    • 3e nld: 2 r , 3 av
    • 4e nld: brei alle steken rechts
    • herhaal deze 4 nldn nog 3 x
    • maas de steken aan de opzet met de armband ertussen
    • maas de zelfkanten aan elkaar

    De beschrijving van de andere modellen vind je terug in "Ons Breiboek".

    Roos in kruissteek

    Voor één van de handwerktentoonstellingen van 't Vingerhoedje werkten we rond het thema "Rozen".
    Ik borduurde een rode roos in kruissteek naar een ontwerp van de Franse Monique Bonnin, uit haar boek 'Les Roses'.
    Als stof koos ik linnen in een groene tint en borduurde met mouliné van DMC .



    Voor de presentatie verwerkte ik de roos in het deksel van een zelfgemaakte doos bekleed met groen en rood handgeschept papier. Deze doos doet nu dienst voor het opbergen van oude foto's.



    Het originele ontwerp

    Geborduurd alfabet in kalligrafie

    Voor de drie jaarlijkse tentoonstelling van onze handwerkgroep 't Vingerhoedje werkten we telkens rond een bepaald thema. In 2004 was dat "alfabet in kalligrafie", in kruissteek geborduurde alfabetten. We gebruikten daarvoor de ontwerpen uit " Calligraphie, de nombreux abécédaire à broder aux points de croix", een uitgave van DMC.
    Dit is mijn alfabet, geborduurd op kaaslinnen met 12 dr. per cm. en uitgevoerd met mouliné van DMC in groene tinten.




    Het origineel telpatroon


    Enkele tentoongestelde alfabetten


    Puntsjaal

    Hij is klaar, mijn gebreide puntsjaal. Hij mocht iets groter zijn geweest, dan waren de punten aan de voorkant langer, maar nu gebruik ik een speld om hem samen te houden. En zoals beloofd, volgt hier de beschrijving.



    Dit heb je nodig:

    2 bollen van 100 g wol met pailletten ( creative galaxy van Rico) of soortgelijke wol = 100 m/ 100 g
    2 naalden nr 6



    Werkwijze:

    zet 4 steken op
    1ste nl :( heengaande naald = goede kant van het werk) verdubbel de eerste en vierde steek: brei uit één steek een rechtse en een gedraaid rechtse steek . = 6 steken

    2de nl: (teruggaande naald = averechte kant van het werk) brei alle steken averechts

    3de nl: verdubbel de  1ste st. re ( brei uit één steek een rechtse en een gedraaid rechtse steek), * 1 omslag, 2 steken rechts gedraaid samenbreien *. herhaal van * tot * en eindig met een omslag voor de laatste steek en brei die laatste steek rechts.

    4de nl: brei alle steken averechts

    herhaal steeds de 3de en de 4de nl.
    brei verder tot de wol is opgebruikt maar houd een paar meter over voor de afkanting.
    kant het werk losjes af en stop de draadjes in.

    Voor een nog losser resultaat kan je misschien naalden nr 7 gebruiken. Brei dan eerst een proeflapje met de gebruikte steek en vergelijk.



    Ontwerp: "Rico design"


    Puntsjaal in wording

    Als ik een wolwinkel zie dan kan ik het niet laten om er naar binnen te gaan en even rond te kijken. Zo ook weer in Freiburg, in het Zwarte Woud in Duitsland tijdens onze laatste vakantie. Daar zag ik een puntsjaal gebreid met wol waarin kleine pailletjes zijn verwerkt. Ik kocht de breiwol, twee bollen van 100 gram elk en ik mocht de beschrijving noteren. Gelukkig was die maar heel kort en met wat brei ervaring en met een beetje kennis van het Duitse brei jargon moest me dat lukken. En zie, mijn tweede bol is halfweg, nog een beetje breien en ik kan hem dragen.  Als hij klaar is dan geef ik de beschrijving.




    Suus, het schaap

    Hallo, ik ben Suus en ik verblijf vanaf nu op de boerderij.




    uit: Haakparty op de boerderij van Christel Krukkert


    Sientje, het paard

    Dit is Sientje, het paard. Nu wacht ze op nog op Suus, het schaap.




    Uit: "Haakparty op de boerderij" van Christel Krukkert.


    Govert, de geit

    Hier is Govert, zij komt het gezelschap aanvullen.








    Govert en Klaartje wonen in het boekje "haakparty op de boerderij" van Christel Krukkert.
    Kwak, de eend en Wasabi het konijn kan je bezoeken in Zoomigurumi van Joke Vermeiren.


    Klaartje, de koe

    Ik berichte al een paar keer over amigurumi-haken en hoe plezierig het is om te doen. Nu is Klaartje de koe afgewerkt en tijd om voorgesteld te worden.






















    " Beestig haken " staat op het kvlv-programma van 2014 en Klaartje maakt deel uit van een reeks gehaakte boerderijdieren die ontworpen zijn door Christel Krukkert. Govert de geit is het volgende diertje dat ik ga haken.

     Klaartje is gehaakt met 100% katoen , catania in de kleuren:  roomwit 105, restje roze 263 en bruin 254 en met haaknaald nr 2,5
                                                                                                                 



















    Amigurumi

    Het woord amigurumi is afgeleid van twee Japanse woorden : amimono = haken, breien, en nuigurumi = knuffelbeest. Het is dus de Japanse kunst van gebreide of gehaakte kleine knuffeldiertjes en poppetjes. De techniek zou in de jaren '50 zijn ontstaan maar raakt nu bij ons stilaan bekend. In de boekhandel vind je al heel wat boeken over deze techniek.





    Ik schafte mij dit boekje aan met 15 patronen . Het zijn stuk voor stuk schattige gehaakte diertjes waaruit het moeilijk een keuze te maken was. Het werd uiteindelijk Wasabi, het konijn.



    Ik gebruikte voor Wasabi 100% katoenen garen van het merk Katia  kleur 10 en kleur beige en ik haakte met naald nr 3



    Beugeltasje in tunisch haakwerk

    Onlangs stond ik in het breiwolwinkeltje en daar kon ik er niet aan weerstaan om een bolletje fijn katoenen garen met mooi kleurverloop te kopen. Na enig beraad besliste ik om er een tasje in tunisch haakwerk van te maken. Het zijn diagonale blokken die in kokervorm worden gesloten zodat tasjes naadloos gehaakt kunnen worden. In 2010 stond deze haaktechniek op het kvlv programma en ik wilde de techniek nog eens toepassen, dit keer in combinatie met een beugeltje. Hier zie je de techniek. De techniek van het blokken haken vind je in de kvlv uitgave: " verrassende accessoires " ISBN: 9 789081 334983




    Door het kleurenverloop van het garen lijkt het alsof de blokken afzonderlijk in verschillende kleuren werden gehaakt maar het effect komt er vanzelf. Ik haakte het tasje met 100% katoen van het merk Katia, Jaipur, 280 m voor 50 gr. en met naald nr.2. Alvorens het kokertje te bevestigen aan het beugeltje, voerde ik het eerst met een stof in bijpassende kleur.

    Gebreide kol in blauw en wit

    De winter is dan wel bijna aan zijn eind maar toch heb ik nog een warme kol gebreid. Via de blog 'Blei dat ik brei' vond ik deze kol in twee kleuren.



    Het originele model kan je twee keer rond de hals dragen maar ik wilde een korte versie breien.

    Dit heb je nodig voor een korte sjaal:
    • rondbreinaalden nr 4,5 , 80 cm lang
    • breiwol voor nldn nr. 4, stekenverhouding: 23 steken en 30 naalden = 10 cm:
    • 1bol blauw en 1 bol wit
    • maasnaald
    • stekenmarkeerder
    werkwijze:
    • zet 160 steken op met de hoofdkleur ( hier blauw) en sluit weer aan bij het begin. Pas op dat je werk niet ergens gedraaid is.
    • plaats een stekenmarkeerder bij het begin van je ronde
    • 1ste toer hoofdkleur: * 1 rechts, 1 st.rechts afhalen * herhalen van * tot *
    • 2de toer hoofdkleur: * 1 averechts, 1 st averechts afhalen met de draad achter het werk * herhaal van * tot *
    • 3de toer bijkleur ( wit ): * 1 st rechts afhalen, 1 rechts * herhaal van * tot *
    • 4de toer bijkleur : * 1 st averechts afhalen met de draad achter het werk , 1 averechts * herhaal van * tot *
    • herhaal deze naalden tot de gewenste lengte.( Hier 12 cm)
    • ga verder met de hoofdkleur, brei 1 toer rechts
    • 2de toer: * 1 st averechts afhalen, 1 averechts * herhaal van * tot *
    • kant de steken af

    Als ik deze sjaal nog eens zou breien dan nam ik een dikkere naald voor een soepeler, losser resultaat, bijvoorbeeld naald nr. 6 voor deze soort wol, ofwel zou ik een dunnere wol nemen.
    Om hem dichter bij de hals te dragen kan je er een speld in steken.





    Gehaakt Beursje


    Via de blog "blij dat ik brei" ontdekte ik dit schattig gehaakt beugelbeursje. Omdat ik nog in het bezit was van een paar beugeltjes wilde ik er graag eentje haken. Het is een Spaans ontwerp en hier vind je een filmpje over de werkwijze.


    Door de vertaling vanuit het Spaans en met het filmpje lukte het haken. Toch heb ik de beschrijving wat moeten wijzigen want de doormeter van het geopend beugeltje bepaald uiteindelijk de doormeter van het gehaakt beursje.

    Dit heb je nodig:
    • een beugelsluiting met een doormeter van 6 cm
    • katoen voor haaknaald 2,5
    • haaknaald nr. 2,5
    • een naald waarvan het oog met draad door de gaatjes van het beugeltje kan
    • schaar

    Werkwijze:
    • toer 1: haak een magische ring ( filmpje ) met 6 vasten ( 6 st.) 
    • sluit de ring met een halve vaste en herhaal dit na elke toer
    • merk het begin van elke toer
    • toer 2: haak in elke kettingsteek 2 vasten ( 12 st )
    • toer 3: haak *1 vaste - 2 vasten in 1 steek * , herhaal van * tot * ( 18 st )
    • toer 4: haak * 2 vasten - 2 vasten in 1 steek *, herhaal van * tot * ( 24 st )
    • toer 5: haak * 3 vasten - 2 vasten in 1 steek *, herhaal van * tot * ( 30 st )
    • toer 6: haak * 4 vasten - 2 vasten in 1 steek *, herhaal van * tot * ( 36 st )
    • toer 7: haak * 5 vasten - 2 vasten in 1 steek *, herhaal van * tot * ( 42 st )
    • toer 8 tot en met toer 24: 1 vaste in elke steek
    • naai het gehaakte tasje aan de beugelsluiting







    Sjaal in valse patentsteek

    Nog een sjaal of kol die in enkele uren te breien is , ook met naalden nr. 9 en dit keer in de valse patentsteek. Hiervoor zet je een aantal steken op gelijk aan een veelvoud van 4 + 1 steek. Voor deze sjaal 29 steken. Ik gebruikte maar één bol wol en maasde de steken van opzet en einde aan elkaar voor een kol of kokersjaal. Ook deze sjaal kan onder begeleiding gebreid worden tijdens het vrouwencafé op vrijdag 8 februari.


    Dit heb je nodig:
    • 1 bol wol voor naalden nr. 9
    • 2 naalden nr. 9 met knop 
    • een rest wol van ongeveer dezelfde dikte en in een contrasterende kleur ( voor de opzet)
    • een maasnaald en derde naald nr. 9 ( voor de afwerking )

    Werkwijze:
    • zet 29 steken op met de wol in de contrasterende kleur 
    • knoop de werkdraad aan de opzetdraad en brei een naald rechts
    • brei dan als volgt:: 1 recht - *2 averecht - 2 recht* - herhaal van *tot*
    • herhaal deze naald
    Afwerking:
    • zet de steken van de eerste naald met de werkdraad na de opzet op een naald en in dezelfde richting als de andere naald
    • kant de steken met een derde naald af of maas ze aan elkaar. 
    • stop de draadjes in
    Sjaal gebreid met Lang,  Mille colori big.






    Warme kol



    Deze gebreide kol heb je in een paar uur klaar want hij is gebreid met naalden nr. 9 en met de verlengde steek voor een ultralicht en snel resultaat. Voor een verlengde steek, steek je de naald in zoals voor een gewone rechtse steek maar sla je de draad twee maal (of meer) om de naald (= dubbele omslag) en brei je de steek verder af. In de terugkerende naald laat je bij het breien van de averechtse steek de omslag van de naald glijden. Je bekomt een extra grote steek.
    Kvlv leden kunnen deze kol onder begeleiding komen breien op vrijdag 8 februari 2013 tijdens het vrouwencafé in zaal SOK om 20 u. 

    Dit heb je nodig:

    • 1 bol wol voor naalden nrs. 6 - 6,5 (13 steken en 17 naalden = 10 cm) (Katia peru)
    • 1 stel naalden met knop nr. 9
    • een maasnaald of derde naald nr. 9 (voor de afwerking)
    • 1 m draad in een contrasterende kleur van ongeveer dezelfde dikte voor de opzet (wordt achteraf verwijderd)

    Werkwijze:
    • zet 27 steken op met naalden nr. 9 en met de draad in de contrasterende kleur
    • knoop de werkdraad aan deze opzetdraad en brei als volgt:
    • 1ste naald: 1 recht - * 1 rechtse steek met dubbele omslag - 1 averecht * - herhaal van * tot * en  eindig met 1 rechtse steek met dubbele omslag - 1 recht
    • 2de naald: 1 recht - * 1 averechtse steek, laat de omslag van de naald glijden - 1 rechtse steek met dubbele omslag * - herhaal van * tot * en eindig met 1 averechtse steek, laat de omslag van de naald glijden - 1 recht
    • herhaal deze 2 naalden, laat vanaf de 3de naald bij het breien van de averechtse steek de omslag van de naald glijden.
    • brei tot er van de bol ca. 3 m overblijft en brei de laatste naald zonder omslagen
    • raap de steken van de 1ste naald na de opzet op met de breinaald in dezelfde richting als de naald waarop de steken van het breiwerk staan
    • houd de naald met de opgeraapte steken in de linkerhand en draai de andere naald tweemaal om zodat je een dubbele kronkel verkrijgt.
    • maas de steken van de twee naalden aan elkaar of kant de steken met behulp van een derde naald tegelijk af
    Deze kol in gebreid met Katia Peru , kleur 27 lila.

    Knusse huissokjes breien

    Dit is de titel van de nieuwe kvlv breicursus voor 2013. Nu in januari starten de lessen en ik ben er klaar voor. De deelneemsters leren kousen breien maar ook bed- en huissokjes of baby- en kindersokjes met mooie steken.



    Borduurschaaretuis

    Deze week heb ik nog vlug een zestal motiefjes geborduurd. Ik had nog een restje aïda stof liggen en daarop kleine schaartjes in kruissteek aangebracht met de bedoeling ze te verwerken in etuis voor borduurschaartjes. Drie heb ik er al afgewerkt, nog drie te gaan. Je zult je afvragen wat ik met zes etuis doe. Wel, ze maken deel uit van de tombolaprijzen bij de tentoonstelling van ' Vingerhoedje in oktober.




    Lien en Klara

    Een foto van Lien en Klara, toen 2 jaar en 6 maanden oud , geprint op stof . Na het quilten van de foto heb ik ze ingelijst in een stoffen kader met motieven van bloemen en blaadjes in boutis techniek. Hierbij worden door twee lagen stof; tunneltjes en vlakjes genaaid, die langs de achterkant een vulling krijgen waardoor er reliëf ontstaat.Het geheel is verwerkt op een houten plaat en kan als schilderij opgehangen worden.


















    Oregano 2


    Zo, dit borduurwerkje is klaar. Ik zei al dat ik het ga verwerken op het deksel van een doos . Ik weet nog niet zeker of ik het gebruik op een beklede schoenendoos of op een zelfgemaakte, uit grijsbord gesneden kartonnen doos voor het opbergen van breinaalden. Er ligt nog een ander borduurwerkje met kopjes klaar om er iets mee te doen. Wat ik zeker weet, het worden dozen, ik moet alleen nog beslissen welk werkje op welke doos terecht zal komen.







    Oregano 

    Eindelijk ben ik er aan begonnen. Enkele jaren geleden kocht ik een lapje zwarte aïda stof en een boekje met telpatronen voor het borduren van kruiden met DMC linnen splijtgaren. De aïda is een gemakkelijk aftelbare stof voor het borduren van kruissteken. Ze is verkrijgbaar in verschillende groottes wat betreft de kruisjes. De aïda die ik gebruik is bestemd voor heel kleine kruisjes van 7 per cm. Ik werk dan ook met een loepje om het borduren te vergemakkelijken. Het werkje wil ik klaar hebben voor de tentoonstelling van 't Vingerhoedje want het thema is deze keer : "keuken en tuin". Ik heb gekozen voor kruid "oregano".
    Het is de bedoeling dat het borduurwerkje op het deksel van een zelfgemaakte kartonnen doos terecht komt. Als het zover is dan toon ik wel een foto.






    Kokersjaals

    Gisteren leerde ik de dames met het afwerken van hun kokersjaal in dubbelzijdige ajour. Het resultaat zie in deze kleurrijke fotocollage gemaakt door Irene Gijbels die trouw tijdens iedere les komt fotograferen.Bedankt Irene, je hebt dat weer mooi gedaan.



    brei accessoires


    Gewapend met deze gebreide sjaals en mutsen trek ik binnenkort naar de afdelingen voor de cursus "accessoires breien met nieuwe steken". Ook de kokersjaals in dubbelzijdige ajour mogen mee.


     Log Cabin


    Deze quilt die in mijn living hangt is inderdaad gemaakt volgens de log cabin techniek. Kenners van patchwork zullen zeker zien dat hij helemaal afwijkt van het principe. De quilt is samengesteld met 42 vierkanten van 20cm op 20cm . Normaal heeft elk vierkant een kleiner vierkantje als midden en diagonaalsgewijs een donkere en lichte kleurhelft. Ik gebruikte hier maar twee kleuren , gedempte beige-oker en een sienna bruin. Ik nam, om de juiste kleurtoon te vinden, een zetelkussen en een resterende tegel mee om de stoffen te kopen. Het resultaat is zo in harmonie met de kleuren van het interieur.
      

    zonder telpatroon
    Een tijdje geleden stelde ik aan de dames van 't Vingerhoedje voor om te borduren zonder telpatroon. Daar werd aanvankelijk argwanend en aarzelend op gereageerd. Toch waagden enkelen zich eraan om de opdracht uit te voeren. Met enkel vijf soorten platsteken en max. 6 dégradé kleuren in zesdraad starten ze het borduren in een vlak van willekeurige grootte. Het resultaat mag gezien worden. Het zijn stuk voor stuk unieke werkjes waarvan er geen tweede is, want de dames werken zonder bestaand telpatroon.




                                                                                   





    Mariner's Compass
    Met vier zijn we als we naar Erps-Kwerps trekken om een workshop in patchwork te volgen bij Clara Janssens. Zij is lid van de Belgische Quilters vereniging en erkend lesgeefster. Je kan kiezen uit een programma met verschillende technieken . Tijdens onze vorige workshop leerden we de techniek van het Mariner's Compass . Wij kozen ervoor om met de hand te naaien maar het kan ook met de naaimachine.
    Dit is het resultaat . Nu nog een boord eraan en dan nog met de hand quilten. Ik hoop dat ik het wandtapijtje  tijdig klaar krijg voor de tentoonstelling in oktober



    Molentjes quilt
    Dit is het resultaat van de molentjes quilt , een techniek die we ook leerden bij Clara Janssens. Alles is gebaseerd op vierkanten van dezelfde grootte. Die worden machinaal aan elkaar gezet tot een rechthoek of vierkant. Op de kruising van vier vierkantjes worden telkens nieuwe vierkanten gesneden die dan in een bepaalde volgorde weer terug aan elkaar gestikt worden. Zo kan je spelen met de kleuren die je gebruikte. Deze quilt heb ik met de hand gequilt.





    Poncho afwerking
    Nog even het afwerkings biesje breien aan de hals en de rechter- en linker voorkant en de poncho is klaar. De beschrijving in " accessoires zelfgemaakt" geeft moeilijkheidsgraad 4 aan maar met de duidelijke beschrijving en mooie foto's lukt het heel goed. Weer een breistukje meer klaar voor de breicursus.

































    130 maal bont 
    Bont is deze winter volop in het modebeeld aanwezig. Voor de feestdagen breide ik deze sjaal in merinowol voor mij en mijn dochter,  met rondom 130 konijnenbont bolletjes. De bolletjes zijn voorzien van een elastisch lusje en ze worden door middel van haakwerk aan de sjaal bevestigd.  De sjaal is aangenaam om te dragen, warm en mooi op een kleedje. Ik brei hem nu een derde keer als cadeau voor iemand die hem ook graag ziet en van wie ik weet dat ze er blij mee is. Gelukkig zijn de winteravonden lang.

    model Thelma van Katia


    Kleedjes voor Nora


    We zijn terug van een weekendje Waregem bij onze dochter. Mijn naaimachine ging mee want ik wilde een paar kleedjes maken voor Nora. In maart kocht ik kinderstofjes en een patroontje voor een baby kleedje met bijhorend pamperbroekje bij Julija's Shop in Antwerpen. Nu is Nora ondertussen 3 maanden oud en de kleinste maat op het patroon was net voor die leeftijd. Door het werk voor kvlv dat voorrang had kon ik er niet eerder aan beginnnen. Maar  nu was het toch wel hoog tijd . Ik kon fijn met de naaimachine buiten werken, ideaal om een echt zomerkleedje te naaien. En ons Nora, die kon het al meteen dragen.








    Warme mokken
    Bij de vorige tentoonstellingen van onze handwerkgroep 't Vingerhoedje maakten we alle tombola prijzen zelf. Voor de volgende in oktober dit najaar is dat niet anders. De mok met een warm jasje maakt er deel van uit. Wil je zelf komen kijken dan ben je bij deze uitgenodigd. Je hoort nog van ons.

    2 opmerkingen:

    1. bedankt om te delen,maar waar koop je die beugelsluiting voor dat geld beugeltje te maken?
      goetjes danielle

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Dag Daniëlle,
        Bedankt om een kijkje te nemen op mijn blog. De beugelsluiting kan je kopen bij Veritas. Ze hebben wel niet zo veel keuze in kleine sluitingen. Ik kocht die van mij op de patchwork happening in St.Marie aux mines in Frankrijk. Ik ben nu op zoek naar sluitingen met gekleurde knopjes maar die heb ik nog niet gevonden.
        groetjes.

        Verwijderen

    Linkwithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...